neděle 24. února 2013

Pošťák vždy zvoní dvakrát

A tím se také řídím. Pokud tedy najdu zvonek, že.
Ano, ano, tak už i já si našel stálé, legální zaměstnání. :-D Jsem poštovský panáček (i když plno lidí, zvláště těch starších, se na základě délky mých vlasů domnívá, že jsem poštovská panenka). Dopisy roznáším už celých osm (pracovních) dní! A pořád ještě žiju! Ono to zní jako sranda nebo jako nadsázka (neboli hyperbola), ale věřte mi, u zhýčkaného psa zvyklého celý den čekat v teple domova na návrat krále... totiž páníčka... a zpestřovat si dlouhou chvíli sladkostmi je pravděpodobnější, že ho taková nenadálá činnost zabije. :-) No, ne že bych to několikahodinové pobíhání po venku, v mrazu a sněhu, nijak neodnesl. Mám rýmu takového kalibru, že prakticky nic necítím, a to ani nosem, ani jazykem (což je ještě horší, protože máme doma hrozně moc dobrých věcí, ale já ztratil dočasně chuť, takže bych ani nepoznal, kdybych si na chleba místo nutely namazal něco jiného hnědého :-). Vychrchlávám jakýsi hnus a můj nos vypadá naprosto odporně. Sem tam mě bolí hlava, ale hlavně mě bolí záda od batohu. No, a s tímhle vstávám v pět hodin ráno a vracím se kolem páté odpoledne, protože zatím nestíhám tak rychle jako ostřílení poštmistři a poštmistryně. Celou dobu žasnu sám na sebou, jak je možný, že už jsem si nehodil mašli.
Ale ono je to tím, že ta práce, i když je mi blivno, hrozně rychle utíká a není ani zpoloviny tak na bednu jako práce v call centru, kde jsem vydržel necelé dva týdny a pak musel k psychologovi. Dá se dokonce říct, že mě i baví. I když by mě bavila víc, kdybych byl zdravý a kdyby nechumelilo. Jsem sice zahlcen informacemi, protože není dopis jako dopis, a někdy jsem fakt nasrán, když vidím, jaké pičusoviny si lidi nechávají posílat, resp. posílají (a ze všeho nejhorší jsou všelijaké slevové kupony a časopisy z Makra, které stejně většina lidí vyhodí, ale vy se s nimi musíte tahat), přesto všechno jsem si tu práci docela oblíbil. Kolegové z naší čety jsou milí a vždycky rádi poradí, když mám nějaký stupidní dotaz. Ono se totiž možná zdá, že dělat listonoše může kdejaká bílkovina, ale není tomu tak. Je to zodpovědná práce, která vám hlavně na začátku příšerně zamotá hlavu, až pomalu nevíte, jak se jmenujete. Nosíte u sebe velké částky peněz, za které zodpovídáte (po pravdě řečeno takový sraz Em Destinových jsem v životě neviděl :-D) a taky doručujete dopisy ze soudu nebo od exekutorů, pro které platí zvláštní "doručovací pravidla". Pokud byste udělali nějakou botu, byl by z toho průser jak kráva. No, já už se dvou menších "průserků" dopustil, ale vždycky jsme to nějak uhráli. Naštěstí se pořád ještě můžu vymluvit na to, že jsem nováček. 
Naprostým překvapením pro mě bylo, že největší potíže mi nedělá ani tak pochopení ukládacích dob různých druhů dopisů nebo samotné trasy pochůzky, ale... a teď se podržte... razítkování! Nevěřili byste tomu, ale bouchnout kulaté razítko na dopis správně, tak aby nebylo rozmazané a aby bylo celé, je kumšt. Chce to zvláštní grif, který ještě nemám, takže to podle toho vypadá. Většinou to mám rozmazaný, že to skoro nejde rozluštit. Ale to se prý taky časem poddá.

No, teď zrovna se s mým drahým chotěm chystáme do Všetat. Jedeme si tam pro další přírustek do rodiny - morče plemene peruánec. Před pár lety jsem měl doma malou morčecí zoo, choval jsem různá plemena, ale peruány ne, a přitom ti se mi líbili ze všech nejvíc. Náš prcek je ve zbarvení slate blue-zlato-bílý (slate blue se taky občas nazývá jako "břidlicová"), jeho rodiče jsou výstavně úspěšní, má PP a jeho "křestní jméno" zní Karamel, ale budeme mu říkat jinak (doteď jsme se ale ještě nerozhodli, které z těch cca pěti jmen, co nás napadla, vybereme). 
A já doufám, že tu cestu přežiju a budu moct jít zítra do práce, páč je mi fakt blbě.

11 komentářů:

  1. V tento památný Den vítězství pracujícího lidu nezbývá než tematicky popřát: Práci čest a hodně úspěchů na pracovišti, milý soudruhu! :-)
    A co se týče razítek - jó, to je věda! Vybavila se mi jedna stará scénka, rozhovor s pracujícím, kdy onen byl úředník bouchající razítka, leč dotazující se se domníval, že dělá rozhovor s pyrotechnikem... Vyšlo to nastejno:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to jsou Cimrmani, byl to rozhovor s panem Šmorancem, pravděpodobným potomkem J.C., tedy jeho (pra)vnukem. :-) A btw 25.únor je den vítězství pracujícího lidu? :-) Dneska jsem prosím končil v 17:15. Přišla toho tuna a měl jsem deset důchodů.

      Vymazat
  2. Tuhle práci jsem jeden čas zkoušela.Neuvěřitelný papírování a šílené těžký vozíky a tašky, převážně blbostma a letákama.Norma překročena stokrát,takže záda v hajzlu a vůbec celý tělo vyřízený .Jednu výhodu to ale mělo,na Vinohradech má málo který dům výtah,skoro jsem si vysportovala tělo : D Razítka jsem měla neviditelný nebo rozmazaný po celou dobu,špatný úhoz či co :)) .Takže držim palce ať jsi na tom lépe než já a práce baví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď, ale měl jsem toho přes týden vážně hodně. To mně přivedlo na myšlenku, že poštovního doručovatele může dělat jen ten, kdo si tu práci zamiluje. Protože je to fakt dřina, hlavně teď, když choděj výpisy z účtu, různý katalogy (a každej tejden některý časopisy jako Reflex) + neustálé poukázky z Takko a jiných obchodů (no a SIPO skoro do každý schránky). Shrnuto a podtrženo tento týden mám každý den okolo 25 kg pošty, ještě že to mám rozdělený na dvě části a něco si můžu hodit do Ignáce (tak se jmenuje můj vozík :-D). Když k tomu připočtu fakt, že chodím do práce na půl sedmou a končím nejdřív ve čtyři, ale spíš v pět a za celej den se nezastavím, tak z toho jasně vyplyne, že člověka musí ta práce bavit, jinak by se na to vyprdnul. No, a mně to vážně baví (jen by toho mohlo bejt trochu míň :-). Lidi na mým rajónu jsou vesměs příjemný, některý mi vnucujou pití nebo sušenky... Jsou tu teda i některý výjimky, který bych s chutí odstřelil, ale to je asi všude.
      Jo, a nesporným kladem týhle práce je to, že jsem strašně zhubnul, což jsem potřeboval. Už mi jsou zase vidět kyčelní kosti a slezly mi boky! :-D A pásek, kterej jsem loni touhle dobou nezapnul ani na poslední dírku, už zapnu na čtvrtou. Musím si pořídit nový gatě, protože i ty o číslo menší, co jsem kupoval na podzim, mi padaj. A dneska jsem zjistil, že nemůžu sedět na tvrdý lavičce, protože mám tak kostnatej zadek, že mě to samotnýho bolí. :-D Darren prohlásil, že jsem anorektik. No, nevím, kterej anorektik se nacpává koblihama, šátečkama a čokoládou. :-D

      Vymazat
  3. Jo, a ty razítka - už jsem na to přišel. Dostal jsem teda tip. Teď je "nebouchám", ale jemně je k tomu papíru přiložím a kolmo přitlačím. Jsou jak vymalovaný. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. pageysflower: Je vidět, že Tě ta práce fakt baví a to je dobře. Můj kolega Láďa, náš technolog si stěžoval na poštáky u nich na vesnici, že nezvoněj, nedoručujou poštu, někdy se dokonce pošta válí po celý vesnici! Tak aspoň vidíš, že takovejch jako Zy by si měli považovat, protože ta přesnost a preciznost není všude samozřejmostí. A neboj, až přijedu, tak Ti přivezu zásobu kalorických mňamek do práce, aby ses nám neztratil bez funusu, jak říkal můj táta a Tvůj děda :)
    Ty kalhoty si kup ještě do velikonoc, aby Tě neposral beránek :D :D

    OdpovědětVymazat
  5. pageysflower: V pondělí Ti ode mě na účet přijde 400 Kč jako příspěvek na ty nové gatě. :) Já si taky koupím na velikonoce něco novýho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! V novém sáčku mě beránek taky neposere, že ne? :-D

      Vymazat
    2. pageysflower: Když jsem neměla peníze, tak jsem si koupila třeba jenom nový ponožky- i to se počítá a beran nemá šanci :D

      Vymazat
  6. Tu fyzičku ti ohromně závidím! Aspoň to tvrdnutí v rachotě má takový super efekt:-). To já říct nemůžu - a ne že bych se v práci nesnažil...
    Díky za ponaučení s beránkem - to jsem neznal! Teď mám o důvod víc si něco hezkého koupit:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska jsem se po dlouhé době zvážil (u Free) a zjistil, že mám 57 kg. Což je při mé výšce už lehká podvýživa. Chtělo by to i nějaké svaly. Ale ty špeky mi fakt nechybí!

      Vymazat