neděle 2. prosince 2012

Jak z 10 let starého kompaktu vytřískat maximum

Máme od Anu "pronajatý" fotoaparát! Olympus Camedia C-720 UltraZoom, uvedený na trh v roce 2002, honosící se celkovým rozlišením 3,34 Mpix a osminásobným optickým zoomem, s možností nastavení priority clony/času. Další vlastností, kterou je třeba zdůraznit, je jeho nenasytnost. Koupil jsem čtyři tužkové baterky Energizer (energizér, jak říkávala jedna paní u maminky v práci) s o 60% delší životností - a za 10 minut bylo po nich. :-D Musím si počkat na ty dobíjecí. To bych jinak dělal hodně drahý fotky. :-D
Milý fotoaparát si taky zřejmě rád hraje na schovávanou (nebo na "nasrávanou"). Objevil jsem vyvážení bílé, a když jsem ho znovu hledal, nemohl jsem ho zaboha najít. Ale jinak má hodně intuitivní ovládání, to se mu zas musí nechat. I když se mu moc nechce správně zaostřovat (nebo na něj na chudáka bylo málo světla) a detailní záběry obličeje mi odmítl dělat úplně. Třeba se mi ho ještě povede při správné motivaci (dostatek přirozeného světla) přemluvit. Nebo se po tomhle článku nakrkne a už se nebude chtít ani zapnout. :-D Abych tomu předešel, zdůrazním, že jsem rád, že ho máme. Jak jinak bychom zdokumentovali například naše (no, Flaviho :-) nové balonové džínové šortky s mašličkama made by elder brother i.e. me a rozkošný účes a la odvážná školačka (lolitka)?
A nyní naše první fotky. Udělal jsem jich asi deset (pak došly baterky), ale vybral jsem jen tři. Stejné výsledky mám i se zrcadlovkou, takže to není nic zvláštního. Tento článek nebude ani tak o tom, jaké fotky vám vypadnou z výše zmíněného modelu fotoaparátu, nýbrž jak tyto fotky upravit (v gimpu, s ničím jiným prakticky nepracuju), abyste se za ně nemuseli (moc) stydět. :-D Pro srovnání proto uvádím nejprve originál, jak je uložený na paměťovce, a teprve pak výsledný produkt po editaci. Někdo by to možná zvládl ještě líp, já nejsem moc dobrý "editor". Ale musím říct, že jsem dnes díky těmto - až mobilově (ne)kvalitním - fotkám objevil několik nových funkcí v gimpu, resp. naučil se je používat. :-)Takže jsem tuplem rád, že se mi dostal do rukou tento foťáček.
No, ale dost řečí. Foto číslo jedna:

Nejspíš si tu někdo myslí, že "žlutá je dobrá" :-)
Štve vás (ne)vyvážení bílé? Hejbání s úrovněmi to nespraví? Hoďte fotku do BW nebo sépie. :D

Foto číslo 2
Zaostřeno na Flaviho? Spíš "rozostřeno na Flaviho". Co s tím?

Možnost číslo 1: doostřit a "odbarvit" (ve skutečnosti tohle není jen odbarvená fotka, hrál jsem si tu trochu s kontrastem a úrovněmi, jak by se to ostatně mělo dělat při vytváření černobílé fotky)

Možnost číslo 2: přeostřit, vytáhnout barevnost, změkčit růžovým nádechem a udělat z toho těžké umění :D

Foto číslo 3
Asi takhle rozmazaně vidíte, máte-li okolo půl dioptrie. :-) (A takhle šejdrem vidíte, máte-li okolo dvou promile. :-D)
Doostřeno (nezbytnost) a barevně vylepšeno posunutím modré úrovně (musím říct, že se mi teď moc líbí ten měkký nádech)

Pořád to není takové, jako když jsem fotil se zrcadlovkou, ale dívat se na to (snad) dá. A musím říct, že Flavimu to ve šňůrkové zácloně vážně sluší. :-) Co myslíte?



Bonus
Takhle to dopadlo, když jsem se pokusil udělat portrét. :-D

 

6 komentářů:

  1. nám se moc líbí.. každá má něco do sebe ... :-) ikdyž alá 2 promile ... :D ehm .. možnost 1,2 wau.. moc pěkné... a ten svetřík se šperkama.. úžasný .. :-)

    W&W

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo a u bonusu, to je jak ze soutěže hádek kdo je na obrázku.. :D :-)

      Vymazat
    2. Ještě jednou díky. :-) Jsem zvědavý, jestli se mi podaří vyfotit i šperky. Myslím detailně. Možná venku.

      Vymazat
  2. Flavi je vážně jako odvážná školačka:-).
    Moc se mi líbí ČB verze fotky dvě (dělá to Flavimu jakoby namalované oči a la 60. léta), a pak to jemné světlo na trojce - připomnělo mi to brzká letní rána (což je v prosincové pozdní odpoledne milé:-D).

    OdpovědětVymazat
  3. pageysflower: Jů... tak ty fotky vůbec nejsou špatné, naopak jsem moc mile překvapená, vypadají líp než z toho našeho starého kompaktu, který už ani neťukne :) A Flavi je s copánkama roztomilý- koukala jsem na FB, že ho někdo nazval Pipi Dlouhou punčoškou- no to úplně sedí! Akorát by musel mít ty punčošky každou jiné barvy a na tvářích pihy- ale že by mu slušely, ne? Co takhle trošku pihovatý face-up? K podzimnímu typu se to skvěle hodí. Ale to nechám na Tobě. Teď nevím- ty šortky už měl předtím nebo jsou nové? (Nebo vyprané v Perwolu? :D)
    Moc, moc pěkné... škoda jen že ty baterky jsou tak brzo v riti... ale v pátek přivezu nabíječku a pak můžete fotit až do aleluja!

    OdpovědětVymazat