čtvrtek 24. dubna 2014

Jarní úklid - pár slov k povídce

Vypravěčem této povídky je poněkud škarohlídský, cynický Max, student vysoké školy, u kterého se "architekt dopustil několika zásadních chyb v propočtech", kvůli nimž od narození žije v těle opačného pohlaví. Přestože se nikdy nesmířil s ženskou úlohou ve společnosti, velmi dobře si uvědomuje, co všechno lze díky ní získat. Naučil se své tělo používat jako prostředek k dosažení vlastních cílů, což z něj postupně udělalo zdánlivě bezcitného tvora, který k sobě nemá ani trochu úcty. Nevidí jiné východisko, nevěří, že by dokázal kvůli své příslovečné zbabělosti a zejména kvůli tomu, jak se zdráhá doopravdy žít, podstoupit přeměnu pohlaví, a tak čím dál víc upadá do svého duševního marasmu. Prodává se, aby mohl dostudovat a pak se sebou "začít něco dělat", ale spíš jen takhle obhajuje své chování, které pomalu přestává vnímat jako ponížení a stává se mu zvykem. Nejspíš jen z pohodlnosti si nepřipouští, že existují i jiné možnosti, jak se coby student uživit bez stipendia a pomoci rodiny. Jeho pohled se ale změní, když se jednoho dne spolu se svou kamarádkou přesune ze studovny k ní domů a potká jejího nevlastního otce. Rozpustit "teplej kus ledu", jak se Max sám častuje, bude sice chvíli trvat a výsledek nebude jistý, ale i tak tohle setkání uvede do pohybu jeho strnulý, prázdný "život".
Pozn. autora: Uvažoval jsem o tom, že přiložím nějaký článek o transsexualitě typu female-to-male (laicky řečeno muž v těle ženy) nebo aspoň odkaz na něj, ale nakonec jsem usoudil, že mí čtenáři pochází z řad inteligentních lidí (proto je jich tak málo :-D), a budou-li nějaké informace chtít, najdou si je sami. Závěrem si vás ještě dovolím upozornit, že stejně jako ostatní moje povídky, ani tahle nesleduje životní osudy "běžných lidí", dokonce ani "běžných translidí". Snad už jste si zvykli na mou až obsesivní potřebu ukazovat světu pomocí své tvorby, že nic není, jak to vypadá, a nic není černobílé. :-) Věřím, že se nebudete nijak zvlášť pozastavovat nad ničím, co se dočtete, protože přece dobře víte, že když se od sebe můžou výrazně lišit cisrodoví, tedy biologičtí muži, mohou se od sebe lišit i muži, kteří mají nebo měli v rodném listu napsáno "žena". Nicméně, uznávám, že kluků jako je Max bude opravdu jen hrstka. Vlastně, osobně znám jen jednoho takového. :-)

3 komentáře:

  1. Takže nic překládat nebudeš? Já jen, že by mě tohle téma docela zajímalo (jsem pravidelným čtenářem tvých článků a povídek, ale nekomentuju :)), ale s počítačem a internetem si počínám naprosto nemožně- už jenom znovu najít tenhle blog po té smutné události, kdy se mi z počítače vymazala všechna data, byl opravdu nadlidský úkol.. Takže, abych to zkrátil- prosím, piš dál, baví mě to a jsem za to rád. A byl bych rád, kdyby se tu objevilo něco od tebe přeloženého, protože jsem ve vyhledávání ještě horší než v angličtině. A to je co říct. A na závěr přeju hodně štěstí do dalšího pokračování blogu a třeba tu ještě někdy něco okomentuju ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář. Na překlady opravdu nejsem ta správná osoba, žádný cizí jazyk neovládám tak dobře, abych si troufal. :-) Taky nevím, co přesně bys chtěl, abych přeložil. Nějaký článek o TS? Povídku? Jestli potřebuješ informace o TS, můžu tě nasměrovat nebo přispět vlastními, subjektivními zkušenostmi. :-)

      Vymazat
  2. Idem čítať, vyzerá to zaujímavo. Verím, že bude, keďže píšeš strašne pútavo.

    OdpovědětVymazat