čtvrtek 1. března 2012

O psaní pro radost

Běžně nebloguju. Asi jsem moc staromódní, takže vlastním deník v psané, papírové, neveřejné podobě, nikoli v elektronické, která je přístupná celému světu. Ale teď mám na srdci pár věcí, o které se musím podělit s širším obecenstvem. Protože kdybych si je nechal pro sebe, jen pro svůj soukromý deník, postrádal by takový zápis nejspíš smysl.
Včera jsem obdržel mail od "kolegyně - internetové spisovatelky". Uvozovky nepíšu proto, že bych pochyboval o jejím talentu, nýbrž proto, že pochybuju o tom svém. Člověk musí "hodit na net" víc než jednu dvě autobiografické povídky, aby mohl být považován za internetového spisovatele, to je můj názor.
Ve zmíněném mailu mě ona slečna "obvinila", že dělám umění. A proto prý nelze srovnávat Vzteklou mrchu s jinými povídkami. Cituji doslova: "No jo, ty děláš umění, proto to máš tak dobře napsaný. To já si píšu jenom tak pro radost a relax, tak si můžu dovolit to mít horší." (Rád bych všechny ujistil, že mám svolení zde tyto věty zvěčnit a že naše konverzace skončila virtuálním přátelským objetím.)
Předem podotýkám, že jsem se nikdy ani slůvkem nezmínil, že bych snad Vzteklou mrchu považoval za umění a nemyslím si ani, že by byla kdovíjak dobře napsaná. Možná se tu najde pár kvalitních pasáží, občas překvapím sám sebe, ale četl jsem tucty povídek a románů s mnohem lepším slohem po celé jejich délce. Stačí si jen otevřít pár knih a nezůstávat pouze na internetu (i když i na něm lze objevit poklady, často zapadlé a čtenáři opomíjené). 
Na rovinu říkám, že jsem nikdy neměl ambice stát se slavným spisovatelem - to spíš Psisko. :) Nebýt jeho... no, nebýt jeho, Vzteklá mrcha by nespatřila světlo světa, protože Kazana si vymyslet nelze, toho je nutné zažít. Ale nebýt toho, že Psisko tak miluje veřejný život a hlavně komplimenty, kterých jsem mu napsal ve své povídce víc než dost, nejspíš bych nikdy nic nepublikoval. Ne, nejsem žádná oběť. :D Pro něj jsem vydal svůj rukopis davům rád. Jen chci říct, že to nebyl můj nápad a že jsem nezačal psát s vidinou autogramiád a autorských čtení. A už vůbec ne za účelem vytvořit umění.
Dokonce si myslím, že kdybych Psisko neznal, nedal bych dohromady jediný odstavec zavánějící beletrií. I ten deník jsem si začal vést kvůli němu (protože sestra už začala být alergická na mé neustálé otázky typu Myslíš, že mě má vážně rád? a já se zase hroutil z jejího sejčkování, že mě ten chlap přivede do hrobu). Jednoho dne před dvěma lety jsem ale zjistil, že to, co si do toho deníku píšu, zní skoro jako nějaká povídka, a tak vznikl příběh, s jehož literární realizací mi notně pomohl právě Psisko a který nakonec i vyšel.
Jak už jsem zmínil v nějakém dřívějším komentáři, k napsání Mrchy mě inspiroval jeden film. Ani tentokrát jsem ale neplánoval, že by to mohlo číst víc lidí. I když jsem s tím asi měl počítat, protože nejsem jediný, koho kdy Psisko uháněl, aby vytáhl své povídky ze šuplíku.
Myslel jsem jen, že mu udělám radost, a tím pádem udělám radost zároveň i sobě. Nepustil jsem se do psaní proto, abych sklízel potlesk. Nejdůležitější pro mě bylo, že si máme o čem povídat, protože mi vždycky tak trochu připadalo, že co se literatury a kreativního psaní týče, docela za ním pokulhávám. Věděl jsem, že má slabost pro umělce, což já nejsem, nebo bych to o sobě aspoň netvrdil, a že vždycky chtěl, aby jeho spřízněná duše byla zaměřená stejně jako on.
Nikdo ode mě nemůže čekat, že si sednu a vymyslím novodobou Ságu rodu Forsythů. Nebo že napíšu román o mořeplavci s tuberkulózou, který vzpomíná na své heterosexuální radovánky v přístavech. Proč? Protože nevím zhola nic o moři a mořeplavcích, nechce se mi studovat přesný průběh tuberkulózy a mé heterosexuální radovánky spočívají ze dvou hodně žalostných vztahů. Chci říct, že se nepovažuju za spisovatele, protože vrcholem mé kreativity je značně autobiografická novela, jejíž příběh jsem sice pozměnil, ale podobnost postav s žijícími osobami skutečně není čistě náhodná.
Nebudu tvrdit, že si na Vzteklé mrše nedávám záležet. To by byla lež. Určitě se s ní piplám víc než s deníkem, do kterého má Psisko zakázáno nahlížet, ne jen kvůli obsahu, ale právě i kvůli formě. Už jen z úcty k postavám, zejména jedné (a její předloze) se snažím dostat ze sebe maximum. Občas nejsem schopen napsat pracovní, ba ani osobní mail a tehdy si říkám, že dnes se ani nebudu snažit dokončit kapitolu, ale někdy si k tomu stejně sednu a bůhvíjak připíšu dvě stránky, které se mi nezdají vůbec zlé. Většinou je zkrátka snazší psát o Kazanovi než o tom, kolik balíků kancelářského papíru jsme spotřebovali v uplynulém půlroce.
Nebudu se tajit ani s tím, že mi Psisko často pomáhá. Ne přímo se slohem, ale s příběhem. Když si - ve vzácných případech - nejsem jistý, co by Kazan v té které situaci udělal nebo řekl, Psisko to ví vždycky. Pomohl mi vyřešit pár zapeklitých situacích, do kterých jsem se dostal, ale už nevěděl, jak z nich ven. Když jsme naposledy venku řešili detaily vraždy, uvědomil jsem si, že náhodný posluchač by se mohl i vyděsit. :)
Takže když to shrnu - nedělám umění, moje povídka je jen možná trochu nevšední vyznání. Nepíšu ji v potu tváře, abych dosáhl dokonalosti formy (i když bych se jí ani nebránil). A třebaže mi to možná nebudete věřit, relaxuju u toho. Je to taková terapie, pro mě, pro Psisko, pro náš vztah. A že se často zastavím a přemýšlím o vhodnějším výrazu, než který mě napadl jako první? Že občas smažu několik odstavců a začnu nanovo, snad lépe? Samozřejmě. Když něco dělám z lásky... když něco dělám pro radost, tak to přece neodfláknu, ne?

10 komentářů:

  1. Nepíšu ji v potu tváře, abych dosáhl dokonalosti formy
    Jasně že ne! To je jen talent;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Talent by to byl, kdyby se mi dobře psalo každý den, nebo aspoň většinu dní. Ale bohužel těch dní je podstatně méně než dní, kdy nejsem schopen vyplodit rozumnou větu. V takových dnech nepíšu a pak se tedy stává, že je tu měsíc ticho. Ale než to lámat přes koleno a kazit si povídku... Snad to ten zbytek čtenářů, který doteď vydržel, pochopí. :)

      Vymazat
    2. Jinými slovy náš milý Darren nemá pravidelnou slovesnou ejakulaci. XD Ale ne vždy záleží na množství semene a frekvenci jeho vypuzování. Občas je lepší zaměřit se spíš na kvalitu než na kvantitu. ;-)

      Vymazat
    3. Ach Derrene, už se s tím smiř. Jsi prostě dobrej a ten talent za skromný komentáře neschováš. Měl by jsi víc dát na Psisko, protože on očividně chápe, že kvalita je nad kvantitu:-)
      Jo a víš, že jsi teprve druhej autor, kterej mě "vyprovokoval" k tomu, abych mu napsala k povídce komentář? Ten první týpek měl modrou krev a měl rád psy;-) (2x měl v jedné větě? Ale fuj!:-P)

      Vymazat
    4. Já myslím, že v tomhle případě 2x měl nevadí. :) (Jak děláš v komentářích kurzívu???)

      P.S.: Toho chlapa jsem taky znal. :)
      P.P.S.: Děkuju.

      Vymazat
  2. < i > Mezi tohle napíšeš text, ale nesmí tam být mezery jako mám teď já. Kdybych je tam nenapsala, tak nic neuvidíš:-) < /i > Pokud by jsi chtěl text tučně, tak napíšeš namísto i písmeno b. A to je asi tak všechno co si pamatuji z hodin informatiky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tagy fungují i v komentářích na našich stránkách? To jsem nevěděl! :) Mám pocit, že jsem to jednou zkoušel, ale nešlo to. I když asi vím, co jsem dělal blbě - nenapsal jsem u druhého tagu to lomítko. Tak děkuju. :)

      Vymazat
  3. Jenomže jsou lidi co "píšou pro radost" a lidi, co píšou "pro radost"..
    Možná sis toho všiml, ale dnes si "pro radost" píše každej první..(taky jsem první..:-D).. ale ne vždycky se to dá číst. Respektive jsem z tvého "pro radost" psaní tak rozežraná, že nemůžu najít skoro nic dalšího, co bych chtěla (když je zajímavý příběh nedá se to číst a když se to dá číst, tak mě to zase nezaujme..xD) číst..T__T
    Ty jo, asi jsem doma kromě milionu věcí zapoměnla i svůj "talent" na psaní komentářů..(je to celý pošahaný).
    Ale prostě! My si myslíme..(já a princ v tašce), že už jsi minimálně poloprofesionál! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že jste se s Psiskem vyléčili téměř zároveň. :) Co spolu máte ještě společného? :D
      Přemýšlím, že si po roce koupím barvu do tiskárny a tvůj komentář si vytisknu, abych si ho mohl nalepit do deníčku. :) (Bože, já za ty dva poslední roky vedle Psiska dočista "zpubertárněl"!)

      Vymazat
    2. My toho nemáme tolik společného, to jsou náhody. Ale jsem ráda, že už je i Psisko zdráv. :-)
      Můžeš si to do deníčku přepsat..*culí se* (Psisko má na tebe dobrej vliv, omlazující, je jako elixír mládí..:D)

      Vymazat